Osmo Olajpác

Fafelületek szinezéséhez!

Kifejezetten fapadló professzionális színezéséhez!

Áttetsző vagy intenzív színt biztosító, beltérre.

Különösen ajánlott keményfa-padlókhoz, víkendházak padlóihoz, hajópadlókhoz, OSB  és parafapadlókhoz; emellett bútorfelületekhez és laminált lemezekhez is használható.

Az olajpác lehetővé teszi az egyedi színkialakítást a fafelületen, tökéletesen eloszlik a fán és légáteresztő.

Rétegek száma: az áttetsző látvány érdekében elegendő az Olajpácot egyszer felvinni, intenzív szín második rétegben érhető el! Tartós védelem elérése érdekében javasoljuk a színtelen keményviasz-olajat fedőrétegként.

1 liter 24-28 m2 felületkezeléséhez elég egy rétegben.

Variáció kiválasztása:

2 450 Ft-tól

TERMÉKLEÍRÁS

Áttetsző vagy intenzív színt biztosító színezett alapréteg minden fapadlóra és bútorra. Az Osmo olajpác foltálló, vízlepergető és kopásálló, és kellemes tapintású felületet eredményez.

A hagyományos fedőlakkokkal szemben. a növényi összetevők használatával egyenletesebb színt és harmonikusabb megjelenést lehet elérni. Színtelen fedőréteg felvitele szükséges, ehhez Osmo Polyx®-Oil olaj ajánlott. Fára alkalmazható; a mikropórusos felület nem repedezik meg, nem pattog vagy hámlik le, és nem hólyagosodik fel. Ellenálló a borral, sörrel, kólával, kávéval, teával, gyümölcslével, tejjel és vízzel szemben a német DIN 68861-1A szabványnak megfelelően - a felületen nincsenek vízcseppek.

A megszáradt lakk emberekre, állatokra és növényekre veszélytelen (a német DIN 53160 szabvány szerint nyál- és izzadságálló, és az EN 71.3 szabványnak megfelelően alkalmas gyerekjátékokhoz).

FELHASZNÁLÁSI TERÜLET

Az Osmo olajpác ideális mindenféle fapadló - tömörfa-, palló-, parketta-, OSB- és parafa-padlók, valamint bútorfelületek - színezett alaprétegének.

ÖSSZETEVŐK

Természetes növényi olajokból (napraforgóolaj, szójaolaj, lenmagolaj és sáfrányos szeklice-olaj), vas-oxidból és szerves pigmentekből, titán-dioxid fehér pigmentből, szárítóanyagból és vízlepergető adalékanyagokból áll. Dezaromatizált könnyű ásványolaj (benzolmentes). A termékre vonatkozó EU határérték (A/i kat.): 500 g/l VOC-t tartalmaz (2010). A termék max. 500 g/l VOC-t tartalmaz. Az összetevőkről szóló részletes nyilatkozat kérésre elérhető.

FELVITEL MÓDJA

Áttetsző szín: Osmo padlókefével, mikroszálas hengerrel, olajfelhordó fleece törlőkendővel (kézipárna tartó) vagy duplapengés kaparókéssel, a fa erezete mentén vigyen fel egy nagyon vékony réteget a tiszta és száraz fafelületre, majd egy fehér párnával jól dolgozza bele a fába. Jó szellőzés mellett hagyja száradni körülbelül 12 órán keresztül.

Intenzív szín: ha erősebb színt kíván elérni, a fa erezete mentén vigyen fel egy vékony réteget a felületre egy Osmo mikroszálas hengerrel vagy padlókefével és jól oszlassa el.

Tipp: Egy új, még nem használt mikroszálas hengerrel a felvitel után 30 percen belül el lehet távolítani az ecsetnyomokat. Száradás közben jó szellőzést kell biztosítani. Ha még ennél is intenzívebb színt szeretne elérni, vigyen fel egy második réteget Osmo duplapengés kaparókéssel, mikroszálas hengerrel vagy padlókefével, majd egy fehér párnával dolgozza bele a fába. A teljes száradást követően vigyen fel egy fedőréteget átlátszó Osmo Polyx®-Oil olajjal. Kisebb területeken, pl. bútorokon, az Osmo olajpácot bolyhosodás nélküli ruhával is fel lehet vinni.

A MUNKAESZKÖZÖK TISZTÍTÁSA:

Osmo ecsettisztítóval (aromás anyagokat nem tartalmaz).

SZÁRADÁSI IDŐ

Kb. 12 óra (normál éghajlati viszonyok között: 23°C / 50 % rel. páratart.). Alacsonyabb hőmérséklet és/vagy magasabb páratartalom esetén a száradási idő hosszabb lehet. Száradás közben jó szellőzést kell biztosítani.

KIADÓSSÁG

1 liter kb. 24-48 m² felületre elég egy rétegben. A kiadósság jelentős mértékben függ a fa állapotától. Minden információ sima és gyalult/lecsiszolt felületre érvényes. Más felületek esetén más lehet a kiadósság.

MEGJEGYZÉS

Opcionálisan lehetséges 6631 olajpác-edző alkalmazása is szárító adalékként. Kérjük, a helyes felvitelhez tartsa be az útmutatót. Sötét és magas járulékosanyag-tartalmú fafajták (pl. wenge, merbau, jatoba stb.) esetén az Osmo világos viasz (Osmo Wood Wax Finish Clear Extra Thin) vagy Osmo Polyx®-Oil 2K Pure használatát javasoljuk Próbakezelés ajánlott.

3501 Fehér színárnyalat Padlóra nem ajánlott az intenzív fehér felület, mert sokkal érzékenyebb és hajlamosabb a sárgulásra. Ilyen felületek fedőrétegeként Polyx®-Oils 3040 vagy 3240 (áttetsző fehér) ajánlott.

3519 Natúr színárnyalat Vékony réteg felvitele ajánlott, Osmo mikroszálas hengerrel vagy padlókefével. A száradást követően vigyen fel egy réteget átlátszó Osmo Polyx®-Oil olajjal. Megőrzi a fa természetes színárnyalatát - nem emeli ki a fa tónusát, illetve nem ad neki tartós nedves hatást. Ez a fedőréteg a vörös/sötét fafajtákon fehér csíkokat eredményez.

MŰSZAKI ADATOK

Fajsúly: 0,9-1,15 g/cm³

Viszkozitás: 30-50s DIN 53211/4 mm

Szag: gyenge/enyhe, száradás után szagtalan Lobbanáspont: >60°C a DIN EN ISO 2719 szerint

ELTARTHATÓSÁG

Akár 5 évig, vagy tovább, ha száraz helyen és jól lezárva tárolják. Ha fagyás miatt besűrűsödik, használat előtt 24-36 órán keresztül tartsa szobahőmérsékleten.

FELÜLET ELŐKÉSZÍTÉSE

A fafelületnek tisztának, száraznak és fagyásmentesnek kell lenni (nedvességtartalom max. 18%). Az Osmo olajpác felhasználásra kész. Ne hígítsa. Használat előtt alaposan keverje fel. A régi mikropórusos pácot alaposan le kell tisztítani. A régi festék- és lakkréteget teljesen el kell távolítani. Általános szabályként csiszolás közben pormaszkot kell viselni. A fában lévő kis repedéseket, nagyobb illesztési hézagokat és lyukakat töltse ki (Osmo Wood Filler fatapasszal). Alaposan csiszolja meg a fafelületet. A csiszolást durvább csiszolópapírral kezdje - padló esetén a végső csiszolást P120-150, bútor esetén P220-240 csiszolópapírral kell végezni. A felület olajozása előtt seprűvel vagy porszívóval távolítsa el a csiszolóport. A kész felületet számos tényező befolyásolja, beleértve a fa állapotát is. Ezért mindig szükség van próba-felületkezelésre, különösen ismeretlen felületek esetén.

VIGYÁZAT

Gyerekektől távol tartandó. Ne kerüljön szembe, bőrre vagy ruházatra. Ha orvosi segítségre van szükség, legyen kéznél a termék csomagolása vagy címkéje. Csak kültéren vagy jól szellőző helyen használja. Figyelem: A folyékony termékkel átitatott ruhákat a felhasználást követően azonnal ki kell mosni vagy hermetikusan lezárt fémedényben kell kell tárolni (a termék öngyulladásra hajlamos!). A megszáradt réteg a DIN 4102 rendelkezései szerint B2 osztályba tartozik (normál éghetőség). Kérésre biztonsági adatlap rendelkezésre áll.

HULLADÉKKEZELÉS

A maradék terméket és a teljesen kiürült csomagolást a helyi előírásoknak megfelelően ártalmatlanítsa (hulladék kódszám: 08 01 11). Csak a teljesen üres edények használhatók újra.

Osmo Holz und Color GmbH & Co. KG · Affhüppen Esch 12 · D-48231 Warendorf

Phone +49 (0)2581/922-100 · Fax +49 (0)2581/922-200 · info@osmo.de