Osmo Természetes Favédő Olaj Effekt

Nincs raktáron Új termék!

A modern építészeti igényeknek megfelelően, innovatív hosszan tartó védelem!

Áttetsző, selyemfényű, kültérre

Különösen ajánlott fából készült homlokzatok, autóbeállók, erkélye, kerítések, farácsok stb. kezelésére.

Vízlepergető hatású, rendkívül időjárás és UV álló. Nyílt pórusú és lélegző felületeknek megelőző védelmet nyújt a penész, algák és gombák ellen.

Rétegek száma: kezeletlen fa esetén két réteg, felújítás esetén rendszerint egy réteg elegendő, amit megtisztított felületre kell felvinni - csiszolás nélkül.

1 liter kb. 26 m2 felületkezeléséhez elég.

Variáció kiválasztása:

2 450 Ft

TERMÉKLEÍRÁS

Áttetsző, selyemmatt, fémhatású természetes olaj-alapú favédő felületkezelő anyag minden kültéri fafelületre. Nyílt pórusú, hagyja a fát lélegezni, csökkenti a fa duzzadását és összehúzódását. Víztaszító, rendkívül időjárás- és UV-álló Nem törik, nem pattog le és nem töredezik be. Csiszolás nélkül egyszerűen felülfesthető; nincs szükség alapozásra. Könnyen és megfolyás-mentesen terül. Terülés közben nem szárad ki. A felületkezelő anyag a bevonat védelmére szolgáló hatóanyagokat tartalmaz penész, algák és gombák ellen, és már évtizedek óta bizonyít a legszélsőségesebb időjárási körülmények között is.

Felhasználási terület

Az Osmo fémhatású favédő olaj-lazúr ideális minden kültéri fára: nyílászárókra és zsalukra (mérettartó alkatrészekre), autóbeállókra, homlokzatokra, balkonokra, kerítésekre, pergolákra és kerti házakra (nem mérettartó alkatrészekre).

Összetevők

Természetes olajok (napraforgóolaj, szójaolaj, sáfrányos szekliceolaj és lenolaj), vas-oxid és organikus pigmentek, titán-dioxid (fehér pigment), fémhatású pigmentek, szárítószer és adalékanyag, biocid hatóanyag. Propikonazol. Dezaromatizált könnyű ásványolaj (benzolmentes). A termék EU-határértéke (1.e kat.: 400 g/l VOC (2010). A termék tartalma max. 400 g/l VOC. Kérésre elküldjük a teljes, részletes nyilatkozatot.

Fizikai tulajdonságok

Fajsúly: 0,97-1,0 g/cm³

Viszkozitás: 43-60s DIN EN ISO 2431/4 mm, viszkózus

Szag: gyenge/enyhe, száradás után szagtalan Lobbanáspont: 55 °C a DIN EN ISO 2719 szerint pH-érték: nem szükséges

Eltarthatóság

Eredeti, zárt csomagolásban tárolva legalább 5 évig eltartható. Ha fagy hatására besűrűsödne, felhasználás előtt 24 órán keresztül szobahőmérsékleten kell tartani.

Előkészítés

A fafelületnek tisztának, száraznak és fagymentes-nek kell lenni (fa max. nedvességtartalma 20 %). Az Osmo favédő olaj-lazúr felhasználásra kész, nem kell hígítani. Alaposan fel kell keverni. Ha lehetséges, az első réteget összeszerelés előtt a fa teljes felületére fel kell vinni. A régi nyílt pórusú felületkezelő rétegeket alaposan meg kell tisztítani. A régi festék- és lakkrétegeket teljesen el kell távolítani. A csiszolási munkák közben általános pormaszkot kell viselni. Amennyiben a fa kiegészítő megelőző védelmét is biztosítani szeretné korhadás, kékpenész és rovarok ellen, a felületkezelés első lépéseként a fát - lehetőség szerint minden oldalról - az Osmo faimpregnálószerrel (Osmo Holz-Imprägnierung WR) kell lekezelni. A kezelés eredménye többek között a fa jellegétől függ. Ezért nagyon fontos - különösen ismeretlen alapfelület esetén - próbafestést végezni.

Felvitel

Az Osmo lapos ecsettel,vagy mikroszálas hengerrel vékonyan vigye fel a fa erezetének irányát követve, majd alaposan oszlassa el. Jó szellőzés mellett kb. 4-6 órán keresztül hagyja száradni. Ezután vigye fel a második réteget. Felújítás esetén rendszerint elég 1 réteget felvinni a szennyeződéstől megtisztított felületre. A munkaeszközök tisztítása: Osmo ecsettisztítóval (aromás anyagokat nem tartalmaz).

Száradási idő

Kb. 12 órán keresztül kell száradni hagyni normál éghajlati viszonyok között (23°C / 50 %-os rel. páratart.) és jó szellőzés mellett. Alacsonyabb hőmérséklet és/vagy magasabb páratartalom esetén a száradási idő jelentősen hosszabb.

Kiadósság

A termék fedőképessége 1 rétegben 26 m²/1 l. Ez jelentős mértékben függ a kezelt fa állapotától. A megadott adatok sima és gyalult/csiszolt felületekre vonatkoznak. Egyéb felületeken a fedőképesség ettől eltérő lehet.

Útmutató

Száradást követően a felület kezdetben enyhén selyemfényű, azután selyemmatt. Az áttetsző színárnyalatot a fa természetes színe is befolyásolhatja, ezért eltérhet a minta színétől. A tartósság megnövelése érdekében alapos száradást követően a 420 színtelen Osmo UV-Schutz-Öl Extra olajjal 1-szer át kell kenni. Egyes fafajták esetén természetes jelenség lehet, hogy az időjárási körülmények hatására a vízben oldódó, színes járulékos anyagok kioldódnak a fából. Az Osmo fémhatású favédő olaj-lazúr gyárilag el van látva biocid hatóanyaggal, ezért csak kültéren alkalmazható.. A felhasznált hatóanyagok lelassítják, illetve minimalizálják az alga- és gombaképződés kockázatát. A hatásos védelem érdekében két rétegben kell felvinni. A tudomány mai állása szerint nem lehet garantálni a tartós védelmet az algák és gombák ellen.

Biztonságos használatra figyelmeztető mondatok

Tűzveszélyes folyadék és gőz. Gyermekek kezébe nem adható. Hőtől/nyílt lángtól távol tartandó. Tilos a dohányzás. Ügyeljen rá, hogy ne kerüljön a szemébe, bőrére, vagy a ruhájára. Propikonazolt tartalmaz. Allergiás reakciókat válthat ki. A csomagolást vagy a címkét őrizzük meg, hogy rendelkezésre álljon, ha orvoshoz kell fordulni. Csak a szabadban vagy jól szellőző helyiségekben szabad tárolni. Ártalmas a vízi élővilágra, hosszan tartó károsodást okoz. Kerülni kell az anyagnak a környezetbe való kijutását. Figyelem: A folyékony termékkel átitatott ruhákat a felhasználást követően azonnal ki kell mosni vagy hermetikusan lezárt fémedényben kell tárolni (a termék öngyulladásra hajlamos). A megszáradt réteg a DIN 4102 szerint B2 osztályba tartozik (normál éghetőség).

A biztonsági adatlap kérésre rendelkezésre áll.

Ártalmatlanítás

A maradék termékeket és a teljesen kiürült csomagolóanyagot a helyileg hatályos előírások szerint kell megsemmisíteni (EU hulladékkód: 08 01 11). Csak a maradványoktól megtisztított edényeket lehet újrafelhasználni.

Színárnyalat:

1140 achát-ezüst áttetsző

1142 grafit-ezüst áttetsző

1143 ónix-ezüst áttetsző

Osmo Holz und Color GmbH & Co. KG | Affhüppen Esch 12, D-48231 Warendorf | Postfach 110161 | D-48203

Warendorf Telefon +49 (0) 25 81 / 9 22-100 | Telefax +49 (0) 25 81 / 9 22-200 | info@osmo.de |