Osmo Teraszolaj

Trópusi fákra is!

Kifejezetten nemes- és tűlevelű fák egyedi igényeinek megfelelően kifejlesztve.

Különösen ajánlott fapadlókhoz és kerti bútorokhoz.

A teraszolaj egyenletessé, ezen felül vízlepergetővé és szennyeződés-taszítóvá teszi a fa felületét.

Rétegek száma: Kezeletlen fa esetén két réteg, felújítás esetén rendszerint egy réteg elegendő, amelyet a megtisztított felületre kell felvinni - csiszolás nélkül!

Kiszerelés: 0,125 l; 0,75 l; 2,5l

1 liter kb. 24 m2 felületkezeléséhez elég.

Variáció kiválasztása:

2 450 Ft-tól

Kapcsolódó termékek

Osmo Teraszfestő készlet

Osmo Faterasz tisztító

Osmo Teraszfestő kefe

Osmo Csúszásgátló Teraszolaj

Szinterezett Csavar - Teraszburkolatokhoz

Osmo Gyantaeltávolító Szett


Osmo Teraszolaj 

TERMÉKLEÍRÁS

Áttetsző, selyemmatt, természetes olaj-alapú favédő felületkezelő anyag minden kültéri fafelületre. Nyílt pórusú, hagyja a fát lélegezni, csökkenti a fa duzzadását és összehúzódását. Víztaszító, rendkívül időjárás- és UV-álló. Nem törik, nem pattog le és nem töredezik be. Csiszolás nélkül egyszerűen felülfesthető; nincs szükség alapozásra. Könnyen és megfolyás-mentesen terül. Terülés közben nem szárad ki. A megszáradt felületkezelő réteg emberre, állatra és növényekre nem ártalmas nyál- és izzadságálló a DIN53160 szerint, illetve gyerekjátékokhoz használható az EN 71.3 szerint).

FELHASZNÁLÁSI TERÜLET

Az Osmo teraszolajok védelmet és ápolást nyújtanak számos tűlevelű és nemesfa fafajtából - például nyomás alatt impregnált fenyőből, Douglas-fenyőből, cédrusból, tölgyből vagy bangkirai-ból - készült fapadlónak, kerti bútornak és napellenzőnek, illetve alkalmasak még teak, eukaliptusz és egyéb nemesfák, valamint hőkezelt fák áttetsző kezelésére is.

ÖSSZETEVŐK

Természetes növényi olajok (napraforgóolaj és szójaolaj), vas-oxid és organikus pigmentek, titán-dioxid, szárítószer és víztaszító adalékanyag. Dezaromatizált könnyű ásványolaj (benzolmentes). Az EU irányelv (2004/42/EK) szerinti VOC besorolás: nem alkalmazható.

FIZIKAI TULAJDONSÁGOK

Fajsúly: 0,85-0,95 g/cm³ Viszkozitás: 30-60s DIN EN ISO 2431/3mm, viszkózus. Szag: gyenge/enyhe, száradás után szagtalan. Lobbanáspont: >60 °C a DIN EN ISO 2719 szerint.

ELTARTHATÓSÁG

Száraz helyen és jól lezárva tárolva legalább 5 évig eltartható. Ha fagy hatására besűrűsödne, felhasználás előtt 24-36 órán keresztül szobahőmérsékleten kell tartani.

ELŐKÉSZÍTÉS

Ha a fa már elszürkült, az elszíneződést az Osmo teraszolajjal történő kezelést megelőzően az Osmo faélénkítő intenzív géllel el kell távolítani. A fafelületnek tisztának, száraznak és fagymentesnek kell lenni (fa max. nedvességtartalma 20%). Az Osmo Teraszolaj felhasználásra kész, nem kell hígítani. Alaposan fel kell keverni. A régi nyílt pórusú felületkezelő rétegeket alaposan meg kell tisztítani. A régi festék- és lakkrétegeket teljesen el kell távolítani. Ha lehetséges, az első réteget összeszerelés előtt a fa teljes felületére fel kell vinni. A kezelés eredménye többek között a fa állapotától függ.

FELVITEL

Erős ecsettel (Osmo lapos ecsettel) vagy egy nem bolyhozódó ruhával (pl. kerti bútorok esetén) vékonyan vigyük fel a fa erezetének irányában, a tiszta és száraz fafelületre. Nagyobb felületek gyors megmunkálása érdekében a teraszpadlókhoz kialakított,150 mm-es Osmo padlóápoló kefe használatát ajánljuk. Jól és egyenletesen oszlassuk el. Jó szellőzés mellett kb. 12 órán keresztül hagyja száradni. Ezután lehet a 2. réteget - szintén vékonyan - felvinni. Ha kevésbé színezett végeredményt szeretne elérni. a 2. rétegben színtelen csúszásgátló teraszolajat vigyen fel.

A MUNKAESZKÖZÖK TISZTÍTÁSA

Osmo ecsettisztítóval (aromás anyagokat nem tartalmaz).

SZÁRADÁSI IDŐ

Kb. 12 óra (normál éghajlati viszonyok között: 23°C / 50%-os rel. páratart.). Alacsonyabb hőmérséklet és/vagy magasabb páratartalom esetén a száradási idő hosszabb. Jól szellőző helyen kell száradni hagyni.

KIADÓSSÁG

1 liter 1 rétegben körülbelül 24 m²-re elég. A termék fedőképessége jelentős mértékben függ a kezelt fa állapotától. A megadott adatok sima és gyalult/csiszolt felületekre vonatkoznak. Egyéb felületeken a fedőképesség ettől eltérő lehet.

ÚTMUTATÓ

Az Osmo teak-olaj színtelen, ezért csak korlátozottan véd a nap UV-sugarai (elszürkülés) ellen. Napellenzők esetén a színezett teraszolajok színtelen fedőrétegének az Osmo UV-Schutz-Öl/UV-Schutz-Öl Extra olajokat, teraszburkolatok esetén pedig a színtelen Osmo csúszásgátló teraszolajat ajánljuk. Ezek segítségével erősebb pigmentvédelem alakul ki, amely megnöveli a felület kopással és elszíneződéssel szembeni tartósságát. Különösen mechanikus terhelést kapó felületek (például teraszpadlók) esetén javasolt a felületet legalább évente egyszer átvizsgálni, és szükség esetén ápoló felületkezelést végezni. A bordázott vagy nyersfűrészelt fáknak, a felület struktúrájától függően, jelentősen nagyobb lehet az anyagigényük. Egyes fafajták esetén természetes jelenség lehet, hogy az időjárási körülmények hatására a vízben oldódó, színes járulékos anyagok kioldódnak a fából.

BIZTONSÁGI ÚTMUTATÓ

Gyermekektől elzárva tartandó. Ügyeljen rá, hogy ne kerüljön a szemébe, bőrére, vagy a ruhájára. A csomagolást vagy a címkét őrizzük meg, hogy rendelkezésre álljon, ha orvoshoz kell fordulni. Kizárólag szabadban vagy jól szellőző helyiségben használható. Figyelem: A folyékony termékkel átitatott ruhákat a felhasználást követően azonnal ki kell mosni vagy hermetikusan lezárt fémedényben kell tárolni (a termék öngyulladásra hajlamos). A megszáradt réteg a DIN 4102 szerint B2 osztályba tartozik (normál éghetőség).

HULLADÉKKEZELÉS

A maradék termékeket és csomagolóanyagot a helyileg hatályos előírások szerint kell megsemmisíteni (EU hulladékkód: 08 01 11). Csak a maradványoktól megtisztított edényeket lehet újra felhasználni.