Osmo Egyrétegű Lazúr HS+

Elég egy réteg!

A magas olajtartalomnak köszönhetően kétszeres hatásfok - időt és pénzt takarít meg!

Különösen ajánlott fából készült homlokzatokhoz, erkélyekhez, ereszhez, kerti házakhoz, napellenzőkhöz, kerítésekhez stb.

A HS+ egyrétegű lazúr sima felületet ad a fának, nem törik, nem pattog le és nem töredezik be. A felületkezelő réteg tartós, időjárás- és UV-álló, vízlepergető és nedvesség-szabályozó. A fa nem duzzad meg alatta.

Rétegek száma: egy réteg elegendő!

Kiszerelés: 0,125l; 0,75l

1 liter kb. 26 m2 felületkezeléshez elég.

Variáció kiválasztása:

2 450 Ft-tól

Osmo Egyrétegű Lazúr HS+

TERMÉKLEÍRÁS

Áttetsző, selyemmatt, természetes olaj-alapú favédő felületkezelő anyag kültéri fafelületekre. Nyílt pórusú, hagyja a fát lélegezni, csökkenti a fa duzzadását és összehúzódását. Víztaszító, rendkívül időjárás- és UV-álló. Nem törik, nem pattog le és nem töredezik be.

Csiszolás nélkül egyszerűen felülfesthető; nincs szükség alapozásra.

Könnyen és megfolyás-mentesen terül. Nem szárad ki terülés közben.

Az Osmo egyrétegű lazúr HSPlus alacsony oldószer-tartalmú, nem tartalmaz biocid anyagokat és tartósítószereket, magas a szilárdanyag-tartalma, és emiatt rendkívül kiadós. Már egy nagyon vékony réteggel is a felület optimális védelmét lehet elérni. A megszáradt felületkezelő réteg emberre, állatra és növényekre nem ártalmas nyál- és izzadságálló a DIN 53160 szerint, illetve gyerekjátékokhoz használható az EN 71.3 szerint).

FELHASZNÁLÁSI TERÜLET

Az Osmo egyrétegű lazúr HSPlus ideális kültéri fa-felületek védelmére: autóbeállókra, homlokzatokra, balkonokra, kerítésekre, pergolákra, kerti bútorokra és kerti házakra. Nagyon alkalmas régi nyíltpórusú lazúrok felújítására.

ÖSSZETEVŐK

Természetes növényi olajok (napraforgóolaj); vas-oxid és organikus pigmentek, titán-dioxid (fehér pigment), szárítószer és adalékanyag. Dezaromatizált könnyű ásványolaj (benzolmentes). A termék EU-határértéke (1.e kat.): 400 g/l VOC. A termék tartalma max. 400 g/l VOC.

FIZIKAI TULAJDONSÁGOK

Fajsúly: 0,95-1,2 g/cm³ Viszkozitás: 18-26s DIN EN ISO 2431/4 mm, viszkózus. Szag: gyenge/enyhe, száradás után szagtalan. Lobbanáspont: >61 °C a DIN EN ISO 2719 szerint.

ELTARTHATÓSÁG

Száraz helyen és jól lezárva tárolva legalább 5 évig eltartható. Ha fagy hatására besűrűsödne, felhasználás előtt 24-36 órán keresztül szobahőmérsékleten kell tartani.

ELŐKÉSZÍTÉS

A fafelületnek tisztának, száraznak és fagymentesnek kell lenni (fa max. nedvességtartalma 20 %). Az Osmo egyrétegű lazúr HSPlus felhasználásra kész, nem kell hígítani. Alaposan fel kell keverni. A régi nyílt pórusú felületkezelő rétegeket alaposan meg kell tisztítani. A régi festék- és lakkrétegeket teljesen el kell távolítani. A kezelés eredménye többek között a fa állapotától függ.

FELVITEL

Az Osmo lapos ecsettel vagy mikroszálas hengerrel vékonyan vigye fel a tiszta és száraz fára, és a fa erezetének irányát követve egyenletesen oszlassa el. Jó szellőzés mellett kb. 12 órán keresztül hagyja száradni.

A MUNKAESZKÖZÖK TISZTÍTÁSA

Osmo ecsettisztítóval (aromás anyagokat nem tartalmaz).

SZÁRADÁSI IDŐ

Kb. 12 óra (normál éghajlati viszonyok között: 23°C / 50%-os rel. páratart.). Alacsonyabb hőmérséklet és/vagy magasabb páratartalom esetén a száradási idő hosszabb. Jól szellőző helyen kell száradni hagyni.

KIADÓSSÁG

1 liter 1 rétegben körülbelül 26 m²-re elég. A termék fedőképessége jelentős mértékben függ a kezelt fa állapotától. A megadott adatok sima és gyalult/csiszolt felületekre vonatkoznak. Egyéb felületeken a fedőképesség ettől eltérő lehet.

ÚTMUTATÓ

Az áttetsző színárnyalatot a fa természetes színe is befolyásolhatja, ezért eltérhet a minta színétől. Ha túl bőségesen viszik fel, fényes foltok alakulhatnak ki. A fényes foltok azonban idővel maguktól egyenletes, selyemmatt megjelenésű felületté érnek össze. A világos, áttetsző színárnyalatok csak csekély UV-védelmet biztosítanak (a nap sugarai elszürkíthetik vagy kiszívhatják a színét), ezért a napsugaraknak erősen kitett felületekre nem ajánlott. Amennyiben a kültéri felületen kiegészítő védelemre van szükség (például ablakok, ajtók esetén), akkor az alapos száradást követően színtelen Osmo UV-Schutz-Öl olajjal (410 védő filmréteg nélkül, 420 védő filmréteggel) 1-szer le kell kenni. Ez védelmet nyújt a szennyeződések ellen, és megnöveli a felületkezelés tartósságát. A HSPlus egyrétegű lazúr 9211 lucfenyő-fehér színe esetén a 900 fehér favédő olajlazúrt kell használni. Egyes fafajták esetén természetes jelenség lehet, hogy az időjárási körülmények hatására a vízben oldódó, színes járulékos anyagok kioldódnak a fából.

BIZTONSÁGI ÚTMUTATÓ

Gyermekektől elzárva tartandó. Ügyeljen rá, hogy ne kerüljön a szemébe, bőrére, vagy a ruhájára. A csomagolást vagy a címkét őrizzük meg, hogy rendelkezésre álljon, ha orvoshoz kell fordulni. Kizárólag szabadban vagy jól szellőző helyiségben használható. Figyelem: A folyékony termékkel átitatott ruhákat a felhasználást követően azonnal ki kell mosni vagy hermetikusan lezárt fémedényben kell tárolni (a termék öngyulladásra hajlamos). A megszáradt réteg a DIN 4102 szerint B2 osztályba tartozik (normál éghetőség).

HULLADÉKKEZELÉS

A maradék termékeket és csomagolóanyagot a helyileg hatályos előírások szerint kell megsemmisíteni (EU hulladékkód: 08 01 11). Csak a maradványoktól megtisztított edényeket lehet újra felhasználni.