Osmo Természetes Favédő Olaj

Kültéri erezetmeghagyó kezelés!

Alapozó és lazúr egyetlen anyagban egyesítve - innovatív, hosszan tartó, olajbázisú védelem.

Különösen ajánlott fa homlokzatok, autóbeállók, teraszelemek, kerítések és farácsok stb. kezelésére.

A természetes vedőolaj vízlepergető hatású, valamint rendkívül időjárás- és UV álló. A nyílt pórusú és lélegző felületeknek megelőző védelmet nyújt a penész, algák és gombák ellen.

Rétegek száma: Kezeletlen fa esetén két réteg, felújítás esetén rendszerint egy réteg elegendő, amelyet a megtisztított felületre kell felvinni - csiszolás nélkül!

Kiszerelés: 0,125 l; 0,75 l ; 2,5 l

1 liter kb. 26 m2 felületkezeléséhez elég

Variáció kiválasztása:

2 450 Ft-tól

Kapcsolódó termékek

Osmo Természetes Sörtéjű Ecset

Osmo Ecsettiszító és higító

Osmo Víkendházfesték

Osmo Egyrétegű Lazúr HS+

Osmo UV Védő Olaj Extra/Színezett

Osmo Kültéri Nyílászáró Fehér Festék


Osmo Természetes Favédő Olaj

TERMÉKLEÍRÁS 

Áttetsző, selyemmatt, természetes olaj-alapú favédő felületkezelő anyag minden kültéri fafelületre. Nyílt pórusú, hagyja a fát lélegezni, csökkenti a fa duzzadását és összehúzódását. Víztaszító, rendkívül időjárás- és UV-álló. Nem törik, nem pattog le és nem töredezik be. Csiszolás nélkül egyszerűen felülfesthető; nincs szükség alapozásra. Könnyen és megfolyás-mentesen terül. Nem szárad ki terülés közben. A felületkezelő favédelemre szolgáló hatóanyagokat tartalmaz penész, algák és gombák ellen.

FELHASZNÁLÁSI TERÜLET 

Az Osmo favédő olaj-lazúr ideális minden kültéri fára: nyílászárókra és zsalukra (mérettartó alkatrészekre), autóbeállókra, homlokzatokra, balkonokra, fateraszokra, kerítésekre, pergolákra, kerti bútorokra és kerti házakra (nem mérettartó alkatrészekre).

ÖSSZETEVŐK 

Természetes olajok (napraforgóolaj, szójaolaj, sáfrányos szekliceolaj és lenolaj), as-oxid és organikus pigmentek, titán-dioxid (fehér pigment), szárítószer és adalékanyag, biocid hatóanyag. Propikonazol. Dezaromatizált könnyű ásványolaj (benzolmentes). A termék EU-határértéke (1.e kat.: 400 g/l VOC (2010). A termék tartalma max. 400 g/l VOC. Kérésre elküldjük a teljes nyilatkozatot.

ELTARTHATÓSÁG 

Száraz helyen és jól lezárva tárolva legalább 5 évig eltartható. Ha fagy hatására besűrűsödne, felhasználás előtt 24-36 órán keresztül szobahőmérsékleten kell tartani.

ELŐKÉSZÍTÉS 

A fafelületnek tisztának, száraznak és fagymentesnek kell lenni (fa max. nedvességtartalma 20 %). Az Osmo favédő olaj-lazúr felhasználásra kész, nem kell hígítani. Alaposan fel kell keverni. Ha lehetséges, az első réteget összeszerelés előtt a fa teljes felületére fel kell vinni. A régi nyílt pórusú felületkezelő rétegeket alaposan meg kell tisztítani. A régi festék- és lakkrétegeket teljesen el kell távolítani. A csiszolási munkák közben általános pormaszkot kell viselni. A kezelés eredménye többek között a fa állapotától függ. Ezért nagyon fontos próbafestést végezni.

FELVITEL 

Az Osmo lapos ecsettel,vagy mikroszálas hengerrel vékonyan vigye fel a fa erezetének irányát követve, majd alaposan oszlassa el. Jó szellőzés mellett kb. 4-6 órán keresztül hagyja száradni. Ezután vigye fel a második réteget. Felújítás esetén rendszerint elég 1 réteget felvinni a szennyeződéstől megtisztított felületre.

A MUNKAESZKÖZÖK TISZTÍTÁSA Osmo ecsettisztítóval (aromás anyagokat nem tartalmaz).

SZÁRADÁSI IDŐ 

Kb. 12 óra (normál éghajlati viszony: 23°C / 50%-os rel. páratart.). Alacsonyabb hőmérséklet, magasabb páratartalom esetén a száradás hosszabb. Jól szellőző helyen száradni hagyni.

KIADÓSSÁG 

1 liter 1 rétegben kb. 26 m² felületkezeléséhez elég.A termék fedőképessége jelentős mértékben függ a kezelt fa állapotától. A megadott adatok sima és gyalult/csiszolt felületekre vonatkoznak. Egyéb felületeken a fedőképesség ettől eltérő lehet.

ÚTMUTATÓ 

Az áttetsző színárnyalatot a fa természetes színe is befolyásolhatja, ezért eltérhet a minta színétől. A világos, áttetsző színárnyalatok csak csekély UV-védelmet biztosítanak, ezért a napsugaraknak erősen kitett felületekre nem ajánlott. Száradást követően a felület kezdetben enyhén selyemfényű, azután selyemmatt. A tartósság megnövelése érdekében alapos száradást követően a 420 színtelen Osmo UV-Schutz-Öl Extra olajjal 1-szer át kell kenni (a 900 fehér színárnyalatra ez nem vonatkozik). Egyes fafajták esetén természetes jelenség lehet, hogy az időjárási körülmények hatására a vízben oldódó, színes járulékos anyagok kioldódnak a fából. A színárnyalatok mindegyike keverhető egymással. A lazúrok áttetszőek és láthatóvá teszik az alapot. Fafajtáktól függően a színárnyalatok valós megjelenése a RAL/NCS színkártyáktól optikailag eltérhet. Az Osmo favédő olaj-lazúr gyárilag el van látva biocid hatóanyaggal, ezért csak kültéren alkalmazható. A felhasznált hatóanyagok lelassítják, illetve minimalizálják az alga- és gombaképződés kockázatát. A hatásos védelem érdekében két rétegben kell felvinni. A tudomány mai állása szerint nem lehet garantálni a tartós védelmet az algák és gombák ellen

BIZTONSÁGI ÚTMUTATÓ 

Gyermekektől elzárva tartandó. Ügyeljen rá, hogy ne kerüljön a szemébe, bőrére, vagy a ruhájára. Propikonazolt tartalmaz. Allergiás reakciókat válthat ki. A csomagolást vagy a címkét őrizzük meg, hogy rendelkezésre álljon, ha orvoshoz kell fordulni. Csak a szabadban vagy jól szellőző helyiségekben szabad tárolni. Ártalmas a vízi élővilágra, hosszan tartó károsodást okoz. Kerülni kell az anyagnak a környezetbe való kijutását. Figyelem: A folyékony termékkel átitatott ruhákat a felhasználást követően azonnal ki kell mosni vagy hermetikusan lezárt fémedényben kell tárolni (a termék öngyulladásra hajlamos). A megszáradt réteg a DIN 4102 szerint B2 osztályba tartozik (normál éghetőség). A biztonsági adatlap kérésre rendelkezésre áll.

HULLADÉKKEZELÉS 

A maradék termékeket és csomagolóanyagot a helyileg hatályos előírások szerint kell megsemmisíteni (EU hulladékkód: 08 01 11). Csak a maradványoktól megtisztított edényeket lehet újra felhasználni.

SZÍNÁRNYALATOK 

Nr. 700 Fenyő, Nr. 702 Vörösfenyő, Nr. 703 Mahagóni, Nr. 706 Tölgy, Nr. 707 Dió, Nr. 708 Teak, Nr. 710 Pínea, Nr. 712 Ében, Nr. 727 Paliszander, Nr. 728 Cédrus, Nr. 729 Fenyőzöld Nr. 731 Oregoni fenyő, Nr. 732 Világos tölgy, Nr. 900 Fehér, Nr. 903 Bazaltszürke, Nr. 905 Patina, Nr. 906 Gyöngyszürke Nr. 907 Kvarcszürke.