Osmo UV Olaj Extra/Színezett

Már színtelen-extra (420) kivitelben is!

Tökéletes védelem a nap ellen - UV védőszer.

Különösen ajánlott minden függőleges kültéri fafelületre: fából készült homlokzatokra, ereszekhez, erkélyburkolatokra, nyílászárókra stb.

A fedőrétegként felvitt színes UV-védelmet nyújtó olaj jelentősen meghosszabbítja az előzőleg színezett anyaggal felületkezelt fa felújításáig eltelt időszakot, ha pedig magában használjuk, akkor 12-es UV-védelmi faktorig megakadályozza a fa elszürkülését a kezeletlen fával összehasonlítva.

Az anyag a felületkezelő réteg megelőző védelmére szolgáló hatóanyagokat tartalmaz penész, algák és gombák ellen.

Rétegek száma: Kezeletlen fa esetén két réteg, felújítás esetén rendszerint egy réteg elegendő, amelyet a megtisztított felületre kell felvinni - csiszolás nélkül!

Kiszerelés: 0,125 l; 0,75 l; 2,5 l

1 liter kb. 18 m2 felületkezeléséhez elég.

Variáció kiválasztása:

2 450 Ft-tól

Osmo UV Olaj Extra/Színezett

TERMÉKLEÍRÁS

Színtelen, selyemmatt, természetes olaj-alapú favédő felületkezelő anyag kültéri fafelületekre. Nyílt pórusú, hagyja a fát lélegezni, csökkenti a fa duzzadását és összehúzódását. Vízlepergető, nem törik, nem pattog le és nem töredezik be. Ha már színezett fafelületeken használjuk az Osmo UV-Schutz-Öl Extra jelentősen megnöveli a felújítási időintervallumot. Ha önmagában használjuk, a második kezelést követően megakadályozza a függőleges felületek elszürkülési folyamatát 12-es UV-védőfaktorral a kezeletlen fához képest. A felületkezelő anyag a bevonat megelőző védelmére szolgáló hatóanyagokat tartalmaz penész, algák és gombák ellen. Csiszolás nélkül egyszerűen felülfesthető. Könnyen és megfolyás-mentesen terül. Terülés közben nem szárad ki.

FELHASZNÁLÁSI TERÜLET

Az Osmo UV-Schutz-Öl Extra olaj ideális minden függőleges kültéri fafelületre: nyílászárókra és zsalukra (mérettartó alkatrészekre), autóbeállókra, homlokzatokra, balkonokra, kerítésekre, pergolákra és kerti házakra (nem mérettartó alkatrészekre). Bambuszra (például napellenzőkre) is használható.

ÖSSZETEVŐK

Természetes olajok (napraforgóolaj, szójaolaj, sáfrányos szekliceolaj és lenolaj), szárítószer és biocid hatású adalék: Propikonazol. Dezaromatizált könnyű ásványolaj (benzolmentes). A termék EU-határértéke (1.e kat.: 400 g/l VOC (2010). A termék tartalma max. 400 g/l VOC.

FIZIKAI TULAJDONSÁGOK

Fajsúly: 0,9-1,0 g/cm³ Viszkozitás: >50s DIN EN ISO 2431/3 mm, viszkózus. Szag: gyenge/enyhe, száradás után szagtalan. Lobbanáspont: >60 °C a DIN EN ISO 2719 szerint.

FELVITEL

Az Osmo lapos ecsettel,vagy mikroszálas hengerrel egyenletesen vigye fel a fa erezetének irányát követve, majd alaposan oszlassa el. Jó szellőzés mellett kb. 12 órán keresztül hagyja száradni. Ezután vigye fel a második réteget. A már színezett kezelést kapott felület felülkezelésénél vagy felújításánál általában elég 1 réteget felvinni a szennyeződéstől megtisztított felületre.

ELTARTHATÓSÁG

Száraz helyen és jól lezárva tárolva legalább 5 évig eltartható. Ha fagy hatására besűrűsödne, felhasználás előtt 24-36 órán keresztül szobahőmérsékleten kell tartani.

ELŐKÉSZÍTÉS

A fafelületnek tisztának, száraznak és fagymentesnek kell lenni (fa max. nedvességtartalma 20 %). A színes Osmo UV-Schutz-Öl Extra felhasználásra kész, nem kell hígítani. Alaposan fel kell keverni. Ha lehetséges, az első réteget összeszerelés előtt a fa teljes felületére fel kell vinni. Régi nyílt pórusú felületkezelő rétegek felújítása esetén alaposan meg kell tisztítani. Ha a fa már elszürkült vagy elhasználódott, akkor Osmo Faélénkítő Intenzív Géllel le kell tisztítani, amely egyben fel is élénkíti. A régi festék- és lakkrétegeket teljesen el kell távolítani. A kezelés eredménye többek között a fa állapotától függ.

A MUNKAESZKÖZÖK TISZTÍTÁSA

Osmo ecsettisztítóval (aromás anyagokat nem tartalmaz).

SZÁRADÁSI IDŐ

Kb. 12 óra (normál éghajlati viszonyok között: 23°C / 50%-os rel. páratart.). Alacsonyabb hőmérséklet és/vagy magasabb páratartalom esetén a száradási idő hosszabb. Jól szellőző helyen kell száradni hagyni.

KIADÓSSÁG

1 liter 1 rétegben körülbelül 18 m²-re elég. A termék fedőképessége jelentős mértékben függ a kezelt fa állapotától. A megadott adatok sima és gyalult/csiszolt felületekre vonatkoznak. Egyéb felületeken a fedőképesség ettől eltérő lehet.

ÚTMUTATÓ

Az olajok felerősítik a fa természetes színárnyalatát (tartós nedves hatás). Ép bevonat renoválása esetén az időjárástól függően kb. 3-4 évente meg kell tisztítani a felületet, majd Osmo UV-Schutz-Öl Extra olajjal 1-szer le kell kenni. Az időjárásnak erősen kitett felületek - pl. járófelületek, esőfogók, oszlopfejek vagy ablakkeretek - esetén általában jelentősen rövidebb felújítási intervallumokkal kell számolni. Ha már megjelent az elszürkülés, a felületet Osmo Faélénkítő Intenzív Géllel fel kell élénkíteni, majd az Osmo UV-Schutz-Öl Extra olajat 2 rétegben alkalmazva fel kell újítani. A 12-es UV-védelmi faktor elérése érdekében az UV-Schutz-Öl Extra olajat 2 rétegben kell felvinni. Ha csak 1 rétegben visszük fel a kezeletlen fára, az jelentősen lerövidíti a tartósságot. Magas olajtartalma miatt a színtelen UV-Schutz-Öl Extra olaj, ha fehér alaprétegre viszik fel fedőrétegként, enyhén sárgás réteget képez. Ezért azt javasoljuk, hogy a már fehérre kezelt felületeken a fehér színű Osmo Olajlazúr 900 Weiß lazúrt használják fedőrétegként. Az Osmo UV-Schutz-Öl Extra olaj gyárilag el van látva biocid hatóanyaggal, ezért csak kültéren alkalmazható.. A felhasznált hatóanyagok lelassítják, illetve minimalizálják az alga- és gombaképződés kockázatát. A hatásos védelem érdekében két rétegben kell felvinni. A tudomány mai állása szerint nem lehet garantálni a tartós védelmet az algák és gombák ellen.

BIZTONSÁGI ÚTMUTATÓ

Gyermekektől elzárva tartandó. Ügyeljen rá, hogy ne kerüljön a szemébe, bőrére, vagy a ruhájára. Propikonazolt tartalmaz. Allergiás reakciókat válthat ki. A csomagolást vagy a címkét őrizzük meg, hogy rendelkezésre álljon, ha orvoshoz kell fordulni. Csak a szabadban vagy jól szellőző helyiségekben szabad tárolni. Ártalmas a vízi élővilágra, hosszan tartó károsodást okoz. Kerülni kell az anyagnak a környezetbe való kijutását. Figyelem: A folyékony termékkel átitatott ruhákat a felhasználást követően azonnal ki kell mosni vagy hermetikusan lezárt fémedényben kell kell tárolni (a termék öngyulladásra hajlamos). A megszáradt réteg a DIN 4102 szerint B2 osztályba tartozik (normál éghetőség).

HULLADÉKKEZELÉS

A maradék termékeket és csomagolóanyagot a helyileg hatályos előírások szerint kell megsemmisíteni (EU hulladékkód: 08 01 11). Csak a maradványoktól megtisztított edényeket lehet újra felhasználni.